✔ EMDR-therapie
✔ Bij trauma’s
EMDR-therapie
De meeste mensen maken in hun leven nare gebeurtenissen mee die men na korte of langere tijd zelf weet te verwerken. We zeggen dan dat je het “een plek hebt gegeven” of “hebt losgelaten”.
Niet altijd lukt dit bij iedereen en blijven die gebeurtenissen jarenlang een emotioneel belastende rol in je leven spelen. Als je er bijvoorbeeld aan denkt word je weer emotioneel, krijg je een beklemd gevoel of zelfs pijn in je buik.
Ook komt het voor dat die gebeurtenissen terugkomen in je dromen. Hierdoor slaap je onrustig en niet diep genoeg of word je badend in het zweet wakker. Je hebt dan vermoedelijk last van een geestelijk trauma (psychotrauma). In vaktermen heet dit een Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS).
Bekend zijn natuurlijk heftige gebeurtenissen zoals een oorlogsverleden of je bent het slachtoffer geweest van een overval, aanranding of auto-ongeval. Minder bekend als trauma is echter de impact van gepest zijn op school, een relatie hebben gehad met iemand die jou bedroog of mishandelde.
Maar ook de ervaringen in je kindertijd zoals een problematische opvoeding met gebrek aan veiligheid, begrip, aandacht of liefde kunnen traumatiserend werken op je latere leven.
EMDR therapie, een effectieve methode
EMDR-traumatherapie is een moderne en zeer effectieve methode om een Posttraumatische Stress Stoornis te behandelen. Bij EMDR hoef je het trauma niet opnieuw te beleven door er langdurig en gedetailleerd over te praten.
Wel moet je onder begeleiding van de behandelaar het trauma in beelden en emoties oproepen en er even op gefocust blijven (dit heet: scherpstellen). Door tegelijkertijd door een koptelefoon naar klikjes te luisteren die van links naar rechts gaan, vervagen niet alleen die beelden maar ook de bijbehorende emoties.
Na enkele sessies treedt er verlichting op van de klachten die je eerst had. Het klinkt wonderlijk dat dit meestal op korte termijn al effect heeft. Maar door de klikjes treedt een versnelde communicatie op tussen de beide hersenhelften en wordt het emotionele brein als het ware opgeschoond.
De praktijk wijst op een hoge succesratio van EMDR. Deze therapie is inmiddels ook wetenschappelijk bewezen. Om het effect van EMDR vooral op de langere termijn te versterken en te stabiliseren is het raadzaam om EMDR te combineren met andere (vooral cognitief gerichte) therapieën.
Wil je meer weten of een afspraak maken?
Neem gerust even contact met mij op.
Rob Slootman